duminică, 21 septembrie 2008

Appointment with History

Mona Vatamanu & Florin Tudor - Appointment with History - Sept 6 - Oct. 4 - Lombard Freid Gallery - 531 W 26th street, NY, NY 10001.


Expozitia bicefala Mona Vatamanu - Florin Tudor, se doreste o intalnire cu istoria comunista gri-sangeranda a perioadei predecembriste romane. Prin obiectivul unei viziuni de instantanee ciné-vérité, imaginile se transpun in medie de pictura de sevalet. Monocrome in tuse pastoase, tablourile sunt expuse in format simplu, direct al sasiului atarnat pe simeza. Cu nimic ostentativ in forma, exponatele sunt notatii realiste ale unei lumi ireale si absurde. Noncromatica gri murdara exclude orice forma de estetism vizual, conferind per ansamblu o senzatie de instantaneu al unei mase figurative anonime, forta majoritatii anonime ce declanseaza rasturnarea sistemelor si a inertiei. De un estetism submediocru, expunerile au mai degraba caracteristica kitschului fotografic decat a postmodernismul figurativ. Si totusi, viziunile sunt atemporale, iesind subtil din contextul istoric real. Privind detaliile cat si simbolurile, constatam o dinamica in expectativa dar si o atemporalitate de circumstanta. Aluziile directe la lumea islamica prin redarea personajelor invesmantate in caracteristicele porturi fundamentaliste, confera o dimensiune mai mult de vizionarism decat de histrionic, mai mult un avertisment decat un reportaj. Simbolul steagului rosu devine o solutie si nu o negatie, astfel mesajul se anarhizeaza. Nu privim deci o istorie ci o viziune atemporala intr-o lume chiar mai absurda decat lectia dureroasa a unei istorii traite, o iesire din istorie decat o redare a ei, o metaistorie, o mistificare. Insotita de o proiectie video minimalista cu un comentariu tern si echivoc, solutia artistica a mesajului devine disolubila. Senzatia iesirii din istoricul factual este notata si prin asamblajul in centrul salii de expozitie a unei ipotetice sali de sedinta cu scaune goale si o tribuna, unde singurul personaj este microfonul incremenit in tacere, iar discursul fie s-a incheiat ori nu a fost inca rostit.

Copyright © : Daniel Ionescu

11 comentarii:

rusu spunea...

hai ma, unde ai facut istoria artei? picturile sunt foarte bune , le-am vazut la bienala de la berlin. improsti noroi aiurea.
rusu

Lilick Auftakt spunea...

@rusu

Dar ce faceai la bienala? Ca dupa cum te exprimi nu pari un om de cultura, ci mai degraba un om de ...subcultura. :))))

Unknown spunea...

...era unul Rusu la Consiliul (In)Culturii comuniste, sef la cenzura, mare "specialist" in arta. Tu esti acela?

lilica critic de arta spunea...

Din Wikipedia:
D.I. Dion
este un pictor, grafician şi ilustrator român
Studii
...
Urmează cursurile Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza.
Unsprezece ani cu cerbicie, susţine fără succes examene de intrare la Institutul de Arte din Bucureşti, secţia scenografie:))))
...
frustrare mare domnule caricaturist dion?

Lilick Auftakt spunea...

@art

Bine ca ai de unde sa citezi. Despre tine scrie pe wikipedia? Ma indoiesc. Am impresia ca esti un artist plastic ratat, nu?

lilica critic de arta spunea...

@lilick
papusica, daca tot te dai cu cenzura, ma refer la comentariile pe care nu mi le-ai publicat la tine pe blog (ca pe vremea comunistilor) mai bine stai pe la tine la cotet ca incepe sa miroasa urat pe retea

Unknown spunea...

Mare idiot mai esti mai @art sau cum vrei sa-ti mai spui, pe vremea comunistilor nu erau blog-uri!; erau doar carnete de partid rosii pentru cacanari ca voi. Tu poate esti doar o progenitura pestilentiala si nu mai imputi aerul cu prezenta ta de adevarat frustrat, vremea voastra s-a dus.....

Lilick Auftakt spunea...

@art


Tampitel, eu sunt admin la blogul lui DION. Esti aici pentru ca te-am lasat sa postezi. Dar daca mai ataci proprietarul acestui blog cu imbecilitatile tale, zbori si de aici.:)Ei, te-ai facut de ras acum? Te-ai facut!

@alina

cred ca e Rusu ala despre care spui. Numai un comunist ca el isi imagineaza ca pe blogurile noastre, in jurnalele noastre, nu avem voie sa "cenzuram", mai exact sa lasam pe cine vem noi sa intre, fiind proprietatea noastra. Hahaha! De ca si cum ar fi blogurile..statului. Imbecil.

symona spunea...

cum dau de tine????te tot caut.unde gasesc o adresa de mail ceva?mai ai revista?????simona.

dion spunea...

@symona
Lasa adresa de e-mail aici si te contactez.

symona spunea...

symon81@hotmail.com
sper k n o sa mi scrie toti dementii acum...